Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Milyen gamer laptopot vegyek 2021-ben?

 

A megfelelő gamer laptop kiválasztása nem egyszerű feladat. A design egyáltalán nem minden, a döntés pedig rengeteg fontos szemponttól függ. De leginkább attól, milyenek az igényeid.

Ebben a cikkünkben hoztunk néhány tippet azzal kapcsolatban, hogy mire kell odafigyelned a tökéletes gamer laptop kiválasztása során annak érdekében, hogy 2021-ben Te is igazi, top játékos lehess!

 

Kezdjük az alapoktól: ezek nélkül az alkatrészek nélkül nincs jó gamer laptop

Első körben a legfontosabb talán, hogy melyek azok a fő alkatrészek, melyekre oda kell figyelned, ha szeretnéd megtalálni a tökéletes gépet, melyen a legjobb játékok is úgy futnak, mint az álom. létezik ugyanis három olyan alkatrész, melyek nagyban meghatározzák az általad választott laptop teljesítményét ez pedig nem más, mint:

a processzor, a videókártya és a memória.

A processzor (CPU) a laptop számára olyan, mint az emberi test számára az agy. Ez az alkatrész felelős az utasítások végrehajtásáért, éppen ezért fontos, hogy minél erősebb és minél komolyabb feladatok elvégzésére képes legyen.

Az új gamer laptopok esetében leggyakrabban az Intel i7-8750H, az Intel Core i5 9300H, az Intel Core i7-9750H, és az AMD Ryzen 7 3750H fordulnak elő.

Biztosan feltűnt, hogy mindegyik alkatrész neve után található egy "H" betű. Ez nem véletlen, hiszen ez jelöli azt, hogy az adott processzor erősebb grafikus képeségekkel bír, ezáltal az egyszerű netezés és filmnézés mellett grafikai munkára vagy játékra is alkalmas.

Ha a célod a tökéletes játékélmény elérése, akkor azt javasoljuk, hogy az Intel Core i5 9300H processzornál nem érdemes alább adnod az igényeidet.

A következő komponens nem más, mint a videókártya (GPU), ami a gamer laptopok esetében a legfontosabb alkatrész. Ez határozza meg ugyanis azt, milyen játékok fognak igazán jól futni a gépeden. Egy régebbi program futtatása természetesen egy kevésbé erős videókártyával is problémamentes lehet, azonban az új játékokhoz bivalyerős megoldásra lesz szükséged.

Az 1080p/1440p-s játékélményhez jó választás lehet egy GeForce RTX 3080 videókártya, ha pedig igazán csúcskategóriás kártyára vágysz, az GeForce RTX 3090 utánozhatatlan, 4K-s játékélményt garantál. A megfizethetőbb, mégis megbízható teljesítmény érdekében pedig érdemes minimum egy GeForce RTX 3070-et váalsztanod.

Nem szabad természetesen megfeledkezni a megfelelő mennyiségű RAM-ról, azaz memóriáról sem, hiszen a videójátékok képesek elég erősen leterhelni géped memóriáját. Éppen ezért a gamerek számára minimum 8 GB memória használata ajánlott, a felső kategóriás laptopok esetében ez a szám azonba akár 32 GB-ra is felugorhat.

Természetesen az sem probléma, ha a kiszemelt gép alapjáraton csak 8 GB memóriával rendelkezik, hiszen a RAM bővítésére szükség esetén utólag is lesz lehetőséged.

 

További szempontok, melyekre érdemes figyelned

Mivel az egyre profibb megjelenésű játékok egyre nagyobb helyigénnyel is rendelkeznek, ezért az sem mindegy, mekkora méretű tárhellyel rendelkező gépet vásárolsz. Egy gamer laptop esetében ugyanis nagy tárhelyre lesz szükséged.

Egy jó játék helyigénye minimum 50 GB, de sok esetben ez akár a 150-160 GB-t is elérheti. Ha mind ehhez az operációs rendszer igényeit és az egyéb dokumentumok tárolására szükséges helyet is figyelembe vesszük, azt jelenti, hogy 256 GB tárhelynél semmiképp sem szabad alább adnod.

Abban az esetben pedig, ha egyszerre több játékot is szeretnél tárolni a merevlemezen, érdemes legalább 1000 GB alapterületben gondolkodnod.

És ha már itt tartunk, említsük meg azt is, hogy érdemes olyan gépet választanod, melyek nem csak HDD-t, de SSD-t is tudnak kezelni. A HDD betöltési sebessége ugyanis lassabb, ezáltal használata könnyedén csorbíthatja a maximális játékélményt.

A felső kategóriás gamer laptopok éppen ezért az SSD és HDD kombinációval rendelkeznek, ami képes lényegesen lerövidíteni a programok betöltési idejét.

 

Fontos szempont a hűtés

Mivel az új játékok rengeteg energiát képesek felemészteni, ezért folyamatosan dolgoztatják a processzorod. Ez pedig a géped konstans melegedéséhez vezet, ami egy idő után károsíthatja a hardware-t. Ez különösen problémás lehet a nyári kánikulában, amikor a hőség alapvetően rá is dob a processzor alapvető hőmérsékletére.

Annak érdekében, hogy a melegedés ne okozzon problémákat se a teljesítmény, sem pedig a hardware szempontjából, fontos, hogy a géped megfelelő hűtéssel rendelkezzen, de a megfelelő beállításokra és a rendszeres tisztításra is oda kell figyelned.

Ha pedig szeretnél biztosra menni, az extra hűtés érdekében a laptopot akár egy külső hűtőpaddal vagy hűtőállvánnyal is megtámogathatod!

 

 

Beszéljünk a praktikus szempontokról is!

Ha a gamer PC helyett laptopot választasz, annak nyilván megvan az oka. Éppen ezért nem szabad megfeledkezni az olyan szempontokról sem, melyek a hordozható számítógépet praktikusabbá teszik, mint az asztalit.

Ilyen lehet például, ha laptopod könnyen hordozható. Érdemes olyan konstrukciót választani tehát, mely egyrészt könnyű, másrészt pedig a lehető legjobb védelmet garantálja az ütések ellen. A műanyag borítás ebből a szempontból kevésbé ajánlott, és érdemes inkább masszívabb, strapabíróbb fém vagy hibrid házzal ellátott gépet vásárolnod.

De a biztonságos hordozásban pedig a normál laptop táskák mellett egy menő gamer hátizsák is segítségedre lehet!

Végül pedig ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ha a tökéletes játékélmény érdekében nagyobb monitoron szeretnél játszani, a gépedet egy külső monitorhoz vagy akár TV-hez is gond nélkül csatlakoztathasd.

 

 

Nálunk megtalálhatod a tökéletes megoldást

Ha szeretnél minden szempontból tökéletes gamer laptopot választani, nézz körül Te is kínálatunkban! Válogass az idei év legjobbjai közt, és játssz a legújabb és legmenőbb játékokkal anélkül, hogy kompromisszumokat kellene kötnöd az élmény terén!

Tartalomhoz tartozó címkék: gamer laptop