Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Néhány tipp a tökéletes gamer monitor kiválasztásához

Felejthetetlen játékélményre vágysz? Megmutatjuk, mi a titka a tökéletes gamer monitor kiválasztásának!

 

Egy igazi játékos számára az egyik legfontosabb élmény a vizualitás. Az pedig, hogy kedvenc játékaid a lehető legjobb minőségben jelenjenek meg a képernyőn, nem csak a processzortól és a videókártyától függ.

Legalább ennyire fontos, hogy megfelelő felbontású, jó minőségű monitort válassz, mely minden szempontból garantálja a tökéletes játékélményt, és nem utolsó sorban szemeid egészségét sem károsítja.

Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, melyek segítenek abban, hogy kiválaszthasd a számodra minden szempontból tökéletes gamer monitort!

Hertz és fps: miért fontos, mennyire számít?

Ha a monitorvásárlás került szóba az elmúlt években, a játékosokat leginkább az olyan kérdések foglalkoztatták, mint hogy az adott eszköz hány Hertz-es, vagy mennyi a játék alatt a monitoron másodpercenként megjelenő képkockák száma, azaz az fps szám. És hogy miért annyira fontosak ezek az adatok?

Főként azért, mert meghatározzák azt, mennyire folyamatosnak, mennyire életszerűnek látunk egy adott mozgóképet. A folyamatosság érzetéhez legalább 15-20 fps-re lesz szükségünk, míg a mozifilmek esetében általában 24-25 másodpercenként megjelenő képkockát láthatunk, ami a videós anyagok esetében már elegendő.

Ez nem azt jelenti azonban, hogy agyunk és szemünk ne tudna ennél egyszerre többet feldolgozni. Gondoljunk csak tűéles, 60 fps-es YouTube videókra, és a különbség máris határozottan érzékelhető.

Minél realisztikusabb képet szeretnénk tehát kapni, annál nagyobb fps-számra lesz szükségünk a megjelenítéshez.

Azonban az fps szám mellett akad egy további paraméter, ami szintén sokat számít a valósághű megjelenítés szempontjából. Ez nem más, mint a Hertz számmal jelölt tulajdonság, mely azt jelzi, hogy monitorpanelünk hány képkocka megjelenítésére képes másodpercenként.

Teljesen mindegy ugyanis, hogy gépünk másodpercenként hány képkocka legyártására képes, ha a monitor ebből nem képes 60-nál többnek a közvetítésére.

Egyszóval a gamer monitorok esetében mindkét tulajdonság fontos. Online játékra tehát mindenképp érdemes olyan modellt választanunk, mely képes a 60 Hz-nél magasabb képfrissítést biztosítani. Máskülönben a monitor által közvetített kép kevésbé realisztikus, töredezett és magas válaszidejű lehet, ami határozottan negatív irányba befolyásolja a játékélményt.

Egy gyorsabb reagálású kijelző ellenben lehetővé teszi azt, hogy te is gyorsabban reagálhass a játékban történtekre, ezáltal pedig mindig a ranglista élén trónolhass!

Fontos paraméter a válaszidő

A kifejezetten játékosok számára tervezett monitorok esetében fontos szempont a válaszidő is. Ez a tulajdonság azt mutatja meg, hogy a monitor milyen gyorsan képes a különálló pixel színét megváltoztatni. A válaszidő esetében fontos, hogy minél alacsonyabb értékkel rendelkező monitort válasszunk, hiszen ezek a képernyők gyorsabbak.

Gamereknek érdemes tehát legfeljebb 5 ms-os, vagy annál kisebb válaszidővel rendelkező monitort választani. Ez különösen olyan játékok esetében lehet fontos, ahol a gyors mozgás nagy jelentőséggel bír, például FPS akciójátékoknál vagy versenyszimulátoroknál.

Valóban lényeges a méret?

A gamer monitorok esetében a méret egy olyan dolog, ami teljesen szubjektív. Igények szerint változó lehet, hogy ki mekkora képernyőre esküszik, azonban tény, hogy minél nagyobb a monitor, annál élethűbb és lebilincselőbb a játékélmény.

Ha szeretnénk igazán beleélni magunkat a virtuális csatákba, akkor egy 24 colos monitornál semmiképp sem érdemes alább adnunk, minimum 1920 × 1080 felbontással, az igazi profik azonban általában a 27 colos, Full HD megoldásra esküsznek.

Természetesen ma már 4K monitort is választhatunk, azonban ehhez olyan videókártyára is szükségünk lesz, ami képes arra, hogy ezt a teljesítményt hatékonyan tudja támogatni.

Miért lehet jó az ívelt képernyő?

Sokszor hallottunk már arról, hogy a játékosok számára az ívelt monitorok sokkal jobb döntést jelentenek, mint az egyszerű, lapos képernyős változatok. És hogy miért is van ez?

Sokan nem tudják, de a moziban is íves vásznon nézzük a filmeket, melynek legfőbb oka a mélyebb elmerülés élménye. Az ívelt képernyő ugyanis sokkal vonzóbbá teszi a mozgóképes élményt, annak köszönhetően, hogy kihasználja a perifériás látás előnyeit.

Élethűbben adja át a tartalmat, ami azt jelenti, hogy egy ívelt monitor használata segít abban, hogy jobban átélhesd a játék élményét, szélesebb látószöget biztosít, és kissé olyan legyen, mintha valóban ott lennél a virtuális harctéren.

Arról nem is beszélve, hogy a szem megóvásában is segít, hiszen az ívelt monitor hajlítása megegyezik az emberi szem természetes görbületével.

Természetesen a lapos monitoroknak is megvan a maguk előnye, hiszen ezek kisebbek, így hatékonyabban forgathatók és állíthatók be tetszés szerint, ami bizonyos játékok esetében sokak számára lehet hasznos tulajdonság.

Mi a helyzet a panellel?

Jelenleg a piacon sokféle panellel működő monitorral találkozhatunk. TN, IPS, VA LCD és OLED, csakhogy a legismertebb betűszavakat említsük, a teljesség igénye nélkül. Sokaknak ez a paraméter okoz leginkább fejfájást, hiszen nagyon nehezen tudják eldönteni, melyik is jelentené a céljaiknak leginkább megfelelő megoldást.

Összességében pedig talán ez az a tulajdonság az, mely a legkevesebbet nyom a latba, hiszen napjainkban már mindegyik panel van olyan fejlett, hogy ne befolyásolja negatív irányba a tökéletes játékélményt.

Akadnak persze apró különbségek, melyek sok játékos számára fontosak lehetnek.

A leggyorsabb megoldás a TN, ami azonban egy kicsit fakóbb képet nyújt, és betekintési szöge sem a legjobb. Szemben az IPS és PLS monitorokkal, melyek élesebb, kontrasztosabb, szebb képet adnak, jobb betekintési szöggel, azonban sokszor alacsonyabb válaszidővel rendelkeznek.

Tartalomhoz tartozó címkék: gamer monitor