Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

SSD vagy HDD: melyik illik a gamer laptopomhoz vagy számítógépemhez?

Legyen szó akár laptopról, akár asztali számítógépről, ha játékra alkalmas konstrukciót szeretnénk összeállítani, bizony sok dologra oda kell figyelnünk. Ilyen többek közt a merevlemez kérdése is, mely nem csak a tárhely méretének a szempontjából fontos.

A meghajtó típusa ugyanis gépünk gyorsaságát is meghatározhatja, ami azt jelenti, hogy körültekintően kell választanunk.

SSD vagy HDD mellett tegyük le a voksunkat? Egyáltalán mi a lényeges különbség a két megoldás közt? Melyik a számomra megfelelő, ha tökéletes gamer gépet szeretnék építeni? Ebben a bejegyzésben összefoglaltuk a kérdéseiddel kapcsolatos, legfontosabb tudnivalókat!

HDD: nagyobb tárhely, lassabb betöltési lehetőség

A HDD (Hard Disc Drive) olyan adattároló, mely az információkat mágnesezhető réteggel bevont lemezeken tárolja, az adatokat egy mechanikusan mozgó fej olvassa le.

Gyakorlatilag ugyanazon elven működik, mint a régi audio- vagy videokazetták mágnesszalagja. Az egyik benne lévő motor a tányérokat forgatja nagy sebességgel, míg a másik az olvasást és írást végző fejet mozgatja mikroszkopikus pontossággal.

Míg a fej beáll az adott adat fölé, az némi időt vesz igénybe, így a HDD némileg lassabb megoldást jelent. Még a legjobb merevlemez is csupán 200 megabyte/s sebesség környékén képesek írni vagy olvasni a fájlokat.

Arról nem is beszélve, hogy a mechanikus technológia jóval sérülékenyebb is, mint a digitális megoldás, éppen ezért egy HDD-nket érő, esetleges esés vagy ütés szerencsétlen esetén akár komoly adatveszteséggel is számolnunk kell.

Az persze vitathatatlan, hogy a olcsóbb megoldást jelent, mint az SSD, ráadásul a mechanikus merevlemezek jóval nagyobb tárhelykapacitással is elérhetők.

SSD: a digitális megoldás előnyei

Az SSD (Solid State Drive) a HDD-vel szemben több előnnyel is rendelkezik. Ez egy olyan memória chipes modul, mint a normál RAM memória. Gyakorlatilag egy nagy és gyors flashdrive-ként is tekinthetünk rá.

Nem tartalmaz mozgó alkatrészeket, ennek köszönhetően az egész háttértárat egyszerre képes elérni, melynek köszönhetően az olvasási sebessége akár 7x gyorsabb is lehet, mint a hagyományos HDD-nek.

Gyorsabban tölti be a programokat, éppen ezért a játékosok általában az SSD használatát részesítik előnyben. Mivel nincsenek mozgó alkatrészei, ezért kisebb a meghibásodás lehetősége is.

Ha laptopba szeretnénk szerelni, érdemes megemlíteni azt is, hogy az SSD könnyebb, így, ha a HDD-t lecseréljük, a gép is veszíteni fog a súlyából és egyszerűbb lesz szállítanunk. Valamint a HDD-vel szemben a zajtalanságát és az alacsonyabb energiafogyasztását sem szabad szem elől tévesztenünk.

Ez rendben, de milyen hátrányai vannak a digitális meghajtóknak?

Hátrányként talán mindössze azt említhetnénk, hogy a HDD meghajtóknál általában kisebb tárolókapacitással rendelkeznek, illetve némileg drágábbak a mechanikus háttértáraknál.

Érdemes továbbá megemlítenünk azt is, hogy az SSD-k meghatározott élettartammal rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy a HDD merevlemezekkel szemben véges számú írási ciklus áll rendelkezésre. Ezt a teljes írásmennyiség, azaz a TBW határozza meg. Ezt a gyártók rendszerint feltüntetik az adott SSD meghajtó specifikációs táblázatában.

A TBW pontos értéke főként a memóriachip típusától, valamint attól is függ, milyen csíkszélességgel készítették azt. A nagyobb csíkszélességgel készülő példányok általában strapabíróbbak, mint a kisebb csíkszélességgel ellátott társaik.

Jó megoldás az SSD és a HDD kombinációja

Mivel az SSD használatával gyorsabb a betöltési idő, a HDD pedig nagyobb mennyiségű adat tárolását teszi lehetővé, így egy tökéletes gamer gép összeállítása esetében a legjobb megoldás az, ha SSD-t és HDD-t egyaránt használunk.

Előbbit az operációs rendszer és a működéshez szükséges driverek, egyéb fontos szoftverek futtatására, míg utóbbit az adatok és a játékok tárolására, hiszen a modern játékok az esetek többségében rengeteg tárhelyet képesek felemészteni.

Nem véletlen, hogy ma már készülnek gyári hibrid meghajtóval ellátott laptopok is. Ezekben az esetekben az adott gépben egyszerre van SSD és HDD meghajtó is. Ezek közt olyan megoldás is található, ahol az SSD kisméretű, ám elegendő arra, hogy az operációs rendszert innen töltse be laptopunk.

Ez garantálja a szükséges sebességet, a nagyobb méretű HDD pedig az adattároláshoz elegendő háttértárat.

Szükséges-e tehát egy gamer számára az SSD?

Összességében elmondható, hogy az SSD meghajtók használata mindazok számára ajánlott, akiknek fontos a sebesség, a programok lehető leggyorsabb betöltése. Azt is mondhatnánk tehát, hogy a gamerek számára az SSD meghajtó ma már nélkülözhetetlen.

Legyen szó akár játékra épített PC-ről, akár laptopról, az SSD vagy az SSD és HDD ötvözetéből létrejött hibrid megoldás nagyban hozzájárul ahhoz, hogy gépünk betöltési sebessége gyorsabb legyen, ezáltal pedig a legújabb, legjobb játékok is simán, akadásmentesen fussanak rajta, az élmény pedig tökéletesen zavartalan legyen.
Tartalomhoz tartozó címkék: HDD SSD